IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на щатските индекси продължава*

Добрите финансови отчети и увеличението на индекса на водещите индикатори донесе ръст на котировките

18:12 | 20.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ръстът на щатските индекси продължава*

Ралито на щатските борси продължи и в началото на търговията в понеделник, след като финансовите резултати на компаниите, публикувани днес, се оказаха по-добри от очакваното, а кредитната компания CIT Group сключи споразумение с няколко от големите си облигационери, което ще й позволи да избегне фалита.

За повишението на котировките допринесе и индексът на водещите индикатори, който отчете ръст за трети пореден месец. Той добави 0,7% към стойността си през юни и по този начин сигнализира, че икономиката на САЩ може да започне да се възстановява още през тази есен.

Основният борсов индекс Dow Jones IA се повишава с 0,3% до 8765,8 пункта в първите деветдесет минути на търговията. По-широкият S&P 500 се покачва също с 0,3% до 942,2 пункта, а индексът на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повишава с 0,4% до 1893,3 пункта.

Изминалата седмица донесе силен ръст в размер на около 7% и на трите борсови индикатора. По този начин те записаха най-доброто си седмично представяне от март, след като отчетите на ключови технологични и финансови компании се оказаха много по-добри от очакваното.

През тази седмица се очакват финансовите резултати на голям брой компании за второто тримесечие. Пръв публикува своите отчети производителя на играчки Hasbro, чиято печалба се е увеличила с 5% на годишна база до 39,3 млн. долара, или 26 цента на акция.

Компанията за петролни услуги Halliburton съобщи, че нетната й печалба за второто тримесечие се е понижила с 48% на годишна база до 262 млн. долара, или 29 цента на акция. Това все пак се оказа повече от пазарните очаквания.

Печалбата на производителя на автомобилни части Johnson Controls намалява с 63% на годишна база до 163 млн. долара, или 26 цента на акция. По този начин американската компания, която разполага със софтуерен център и в България, зарадва инвеститорите, които очакваха по-силен спад на печалбата.

Акциите на Hasbro поскъпват с 3,3% до 26,20 долара, а тези на Halliburton и Johnson Controls добавят съответно 0,8% до 21,56 долара и 5,4% до 22,69 долара на Нюйоркската фондова борса.

Днес стана ясно, че Morgan Stanley ще спечели десетки милиони долари за това, че ще съветва регионалния клон на Федералния резерв в Ню Йорк за преструктурирането на застрахователната компания AIG. Инвестиционната банка ще получи ролята на глобален координатор при преструктурирането на AIG.

*Информацията е актуална към 18 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още