IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шведска банка с $25 млн. долара загуба заради експозиции в Прибалтика

SEB отчита негативно тримесечие заради отписване на активи в Русия и балтийските държави

15:48 | 20.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Шведска банка с $25 млн. долара загуба заради експозиции в Прибалтика

Шведската банка SEB обяви загуба от 193 млн. крони (24,7 млн. долара) за второто тримесечие на годината. Основната част от негативния резултат се дължи на експозиции към балтийските държави и Русия, тъй като активите от региона са се обезценили силно.

Тримесечието е било доста слабо, което се вижда и от факта, че година по-рано финансовата институция е обявила печалба в размер на цели 2,8 млрд. крони, предава BBC.

SEB е претърпяла загуби от кредити в размер на 3,6 млрд. крони, като 74 на сто от негативните позиции са били към балтийските републики. Отделно от това са отписани активи за още 2,4 млрд. крони.

„Предстоящите тримесечия ще бъдат предизвикателни не само за SEB, а и за пазарите и икономиките, в които оперираме“, заявява изпълнителният директор на банката Аника Фалкенгрен.

Въпреки това обаче от банката остават оптимисти за икономиките на балтийските държави в дългосрочен план.

Анализаторите очакват и други банки от региона да отчетат загуби заради операциите си в Литва, Латвия и Естония. Трите държави се намират в сериозна криза и мнозина специалисти очакват тежко и бавно възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още