IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силни ръстове на борсите в Азия

Борсата в Хонконг отчете десетмесечен максимум след пета поред положителна сесия

12:07 | 20.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силни ръстове на борсите в Азия

Всички основни индекси на борсите в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха днес, в резултат на което регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific-ex Japan стигна най-високото си ниво за последните десет месеца.

Най-силен ръст днес отчете основният индекс на борсата в Хонконг. Hang Seng се повиши за пета поредна сесия и отчете ръст от 3,7% до 19502,37 пункта. По този начин той скочи над психологическото ниво от 19 хил. пункта и отчете десетмесечен максимум.

Силното поскъпване на горивата и металите днес помогна на добивните, енергийните и транспортните компании. Книжата на дружествата от финансовия и жилищния сектор също се наредиха сред най-печелившите за деня.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific-ex Japan, който следи борсовите пазари в региона с изключение на Япония, се повиши с 2,6% до 341,96 пункта, предаде Bloomberg. Фондовата борса в Токио бе затворена поради честването на национален празник.

В Южна Корея Kospi се повиши с 2,7% до 1478,51 пункта, а индексът на сините чипове в Китай CSI 300 добави 2% до 3591,12 пункта. Миналата седмица стана ясно, че икономиката на Китай е отчела изненадващ годишен ръст от 7,9% за второто тримесечие.

Според икономистите разходите на китайското правителство за стимулиране на икономиката на стойност 4 трлн. китайски юана, в комбинация с ниските рестрикции през банковото кредитиране, са имали нужния ефект за китайската икономика.

Пазарът на ценни книжа в Китай надмина японския по пазарна капитализация и се нареди на второ място в света след този в САЩ миналата седмица. Известният икономист Марк Мобиус прогнозира, че фондовият пазар в Китай дори ще надмине щатския през следващите три години.

Той се аргументира с довода, че все повече китайски държавни компании ще се финансират чрез продажбата на акции на фондовата борса и все повече хора от 1,4-милиардното население на страната ще влагат своите спестявания в акции.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 1,2% до 4050,3, а в Нова Зеландия NZX 50 добави 0,5% до 2820,91 пункта. Днес стана ясно, че производствената дефлация в Австралия е достигнала рекордните 0,8% на тримесечна база.

Икономистите очакваха по-слаб спад на цените на ниво производител от 0,2 на сто, след като през първото тримесечие те се понижиха с 0,4 на сто. Рекордното понижение се дължи до голяма степен на поскъпването на местната валута през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още