IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Morgan Stanley ще спечели милиони от преструктурирането на AIG

Инвестиционната банка ще получи ролята на глобален координатор при преструктурирането на AIG

11:02 | 20.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Morgan Stanley ще спечели милиони от преструктурирането на AIG

Третият по големина поемател на емисии акции в света Morgan Stanley ще спечели десетки милиони долари за това, че ще съветва регионалния клон на Федералния резерв в Ню Йорк за преструктурирането на застрахователната компания AIG.

Инвестиционната банка ще получи ролята на глобален координатор при първичното публично предлагане (IPO) на акции на звената на AIG, предаде Bloomberg. Банката ще спечели и процент при продажбата на всяко от 11-те подразделения на застрахователя.

Освен това Morgan Stanley ще получи първоначалното заплащане от 4 млн. долара и още 2,5 млн. долара за всяко следващо тримесечие. Банката ще таксува Федералния резерв и за всички разходи, свързани с пътуването или наемането на външна консултантска помощ.

Най-много обаче Morgan Stanley ще спечели от поемането на новите емисии акции. Това включва и такса от 72 млн. долара за провеждането на IPO на азиатското подразделение на AIG за животозастраховане – American International Assurance.

То е насрочено за следващата година и цели да привлече 8 млрд. долара чрез продажбата на акции на American International Assurance на борсата в Хонконг.

Застрахователната компания AIG получи кредитна линия от държавата за 85 млрд. долара през септември миналата година, след като натрупа огромни загуби поради кризата на ипотечния пазар. Впоследствие сумата се разрасна до 182,5 млрд. долара.

Регионалният клон на Фед в Ню Йорк се обърна към редица банки и други финансови посредници за помощ при управлението на инвестиционните портфейли, които се образуваха, след като държавата придоби дял в редица компании от финансовия сектор.

Morgan Stanley получи 10 млрд. долара помощ от правителството, които обаче успя да изплати през тази година. Инвестиционната банка, която обикновено съветва частни компании, започна работа с властите, след като финансовата криза се задълбочи.

По този начин Morgan Stanley получи ролята на съветник на Министерството на финансите в САЩ при поглъщането на закъсалите ипотечни банки Fannie Mae и Freddie Mac от държавата.

Акциите на Morgan Stanley поевтиняха с 2% до 27,99 долара на Нюйоркската борса в края на петъчната сесия. От началото на тази година обаче пазарната капитализация на банката се е повишила с над 74%.

Финансовите резултати на Morgan Stanley за второто тримесечие ще бъдат публикувани в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още