IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Исландия на прага на нова намеса в банковия сектор

Правителството отпуска още 1,5 млрд. евро, предава контрола на две от банките в страната на чуждестранни кредитори

10:14 | 20.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Исландия на прага на нова намеса в банковия сектор

Днес се очаква Исландия да обяви нова програма за намеса в банковия сектор. Според информация на FT правителството ще отпусне още 1,5 млрд. евро на банките в страната, а освен това ще предаде контрола на две от здравите финансови институции на чуждестранни кредитори.

Този ход бележи важен момент от усилията на правителството да подкрепи силно пострадалата банкова система на страната и да върне Исландия обратно на международната финансова сцена, коментира вестникът.

Очаква се следващия месец правителството да емитира облигации на стойност 370 млрд. исландски крони (2,1 млрд. долара), които да бъдат предоставени на три от новите банки, които бяха създадени през миналата година след срива на финансовата система на страната.

Тогава въпросните три банки паднаха жертва на кризата и правителството пое контрола върху тях след преструктурирането им.

Сега на кредиторите на фалиралите банки ще бъдат предложени дялове в две от новите финансови институции като компенсация за качествените активи, които бяха „намерени в руините през октомври“.

Сделката с кредиторите е поредната от серията стъпки за връщане на доверието във финансовата система на страната и стабилизирането на икономиката. Сред ходовете на правителството е и съгласието на парламента за започване на преговори за членство в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още