IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За какво използват банките в САЩ парите на държавата?

Някои са увеличили кредитирането, а други са инвестирали в придобиване на конкуренти, става ясно от одиторски доклад

09:38 | 20.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
За какво използват банките в САЩ парите на държавата?

Големите суми, отделени от американското правителство за спасяване на финансовия сектор, повдигат въпроси относно начините, по които са инвестирани те. Поради тази причина държавата е наела одиторска компания, която да следи как се харчат парите на данъкоплатците.

Докладът на одиторите показва, че по-голямата част от банките твърдят, че парите са използвани за увеличаване на кредитирането, предава FT. Около 83 на сто от общо 360-те институции, получили средства от държавата, са обявили, че с парите е увеличен кредитният поток.

43 на сто от запитаните от одиторската компания обявяват, че са използвали средства за подобряване на капиталовите си позиции. Около 31 на сто от получателите на държавни пари са се насочили към инвестиционна дейност, а 14 на сто – към погасяване на задължения.

Сред реципиентите има и такива, които са използвали парите на американските данъкоплатци, за да се възползват от кризата чрез изкупуване на свои конкуренти. Това са общо 4 на сто от всички запитани, показва изследването.

Макар одиторите на програма TARP да са на мнение, че резултатите от проучването са сериозна крачка към повишаване на прозрачността в харченето на държавни пари, от финансовото министерство не гледат така оптимистично на резултатите.

Официалната позиция на министерството е, че реципиентите не могат да бъдат ограничавани относно това как харчат получените заеми. Освен това не можело да се направи ясно разграничение между това дали парите са насочени към инвестиции, кредитиране или друго направление, тъй като картината се размивала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още