IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В 15 американски щата безработицата мина 10%

Най-висока е безработицата в Мичиган (15%), а най-ниска - в Северна Дакота (4,2%)

13:49 | 18.07.09 г.
В 15 американски щата безработицата мина 10%

Безработицата, която е сочена като заплаха номер едно за икономическото възстановяване, надхвърли 10% в общо 15 американски щата, съобщи АП.

Нормата на безработица в щата Мичиган дори мина 15 на сто, което на регионално ниво не се е случвало от 1984 година.

Така процентът на хората без работа от икономически активните в САЩ е на път да достигне прогнозираната от ФЕД тази седмица норма на безработица от 10,1% за 2009 година.

Растящата безработица е заплаха за икономическото възстановяване поради несигурността, която тя създава у американските потребители, в резултат на което те реагират с намаляване на потребителските разходи, което задълбочава още повече рецесията.

Най-ниска е нормата на безработица в Северна Дакота – 4,2% към края на юни, следвана от Небраска с 5 на сто безработица и Южна Дакота с 4,2 на сто.

Причината за ниската безработица в тези региони от САЩ е селскостопанската активност там и факта, че икономиките им преди кризата не се крепяха на ръста на жилищния сектор

Към края на юни нормата на безработица в САЩ е 9,5 на сто.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още