IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силно седмично представяне за щатските индекси

Dow Jones IA записа най-силния си седмичен ръст от март досега въпреки апатичната петъчна сесия

23:38 | 17.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Силно седмично представяне за щатските индекси

Изминалата седмица донесе силен ръст на борсовите индекси в САЩ, въпреки че петъчната апатична сесия приключи почти без промяна. Движенията на котировките останаха колебливи до самия край на търговията, въпреки обнадеждаващите данни за жилищния сектор в САЩ.

Добрите новини за жилищния пазар първоначално пребориха негативизма на инвеститорите. От тях стана ясно, че през юни е започнал строежа на 582 хил. нови жилища, което е най-високата стойност на началното жилищно строителство от ноември 2008 г., предаде CNN.

Въпреки това единствено Dow Jones IA, който обединява 30-те най-добри компании на Нюйоркската борса, успя да приключи сесията и седмицата на положителна територия. Той се повиши с 0,4% до 8743,9 пункта и записа ръст от 7,1% на седмична база – най-силният от март досега.

По-широкият S&P 500 завърши без промяна на ниво от 940,4, след като повишенията при технологичните и енергийните компании бяха неутрализирани от спадовете при дружествата от здравния и финансовия сектор. Все пак S&P 500 се е повишил с 6,7% за изминалите пет сесии.

Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повиши с минималните 1,6 пункта до 1886,6 пункта, но за сметка на това отчете най-силен седмичен ръст от 7,2 на сто.

Отчетите за приходите на General Electric, Bank of America и Citigroup се оказаха по-добри от пазарните очаквания. Въпреки това акциите на General Electric поевтиняха с 5,7% до 11,69 долара, тези на Bank of America изгубиха 2,4% до 12,85 долара, а акциите на Citigroup изгубиха 1,3% от цената си до 2,99 долара за акция.

Технологичните акции получиха подкрепа от финансовите резултати на производителя на софтуер IBM. Книжата на IBM поскъпнаха с 4,8% до 115,41 долара, след като нетната печалба и прогнозата на компанията за цялата финансова година надминаха пазарните очаквания.

Междувременно акциите на Google поевтиняха с 2,8% до 430,25 долара, след като приходите на интернет гиганта за второто тримесечие се оказаха по-слаби от очакваното. Все пак пазарната капитализация на Google се е повишила с близо 40% от началото на тази година.

Кредитната компания CIT, която се бори да избегне фалит, разкри, че води преговори с редица фирми, в това число JPMorgan и Goldman Sachs, за да получи краткосрочно финансиране. Спекулациите, че CIT ще получи заем, повишиха цената на нейните книжа със 70,73% до 70 цента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още