IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Седмицата донесе силен ръст на европейските борси

Общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 отчете рекорден за последните осем месеца седмичен ръст от близо 7%

21:48 | 17.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Седмицата донесе силен ръст на европейските борси

Индексите на европейските фондови пазари приключиха и днешната търговия с повишения, в резултат на което регионалният борсов измерител Dow Jones Stoxx 600 отчете най-силния си седмичен ръст за последните осем месеца.

Dow Jones Stoxx 600 добави 0,4% до 210,7 пункта в края на днешната сесия. Това е най-високото ниво на индекса, който следи 18 фондови борси в Западна Европа, от 12 юни досега, по данни на Bloomberg.

Регионалният борсов измерител е добавил общо 6,8% към стойността си за последните пет сесии, което е най-силният му седмичен ръст от ноември миналата година.

Търговията приключи на положителна територия във всички западноевропейски борси, с изключение на тези в Австрия, Люксембург и Исландия.

Най-силно се повиши немският индекс Dax, който приключи деня с ръст от 0,4% до 4978,4 пункта, в резултат на което натрупа седмична преднина от 8,8%.

Веднага след него се нареди френският CAC 40, който се повиши с 0,6 на сто до 3218,5 пункта и приключи седмицата с печалба от 7,9 на сто.

На борсата в Лондон FTSE 100 добави 0,6% до 4388,8 пункта. За последните пет сесии индексът на сините чипове във Великобритания се е повишил с 6,3%.

Най-големият ипотечен кредитор във Великобритания Lloyds съобщи днес, че ще закрие още 1200 работни места. По този начин общият брой на съкратените от финансовата група служители ще се увеличи до 8200 от началото на тази година.

Британската авиокомпания British Airways разкри, че планира да привлече 600 млн. паунда, за да увеличи своята ликвидност. Ръководството на авиопревозвача очаква загуба от около 100 млн. паунда за второто тримесечие.

Днес стана ясно, че положителното салдо по търговския баланс на еврозоната се е повишило до 0,8 млрд. евро през месец май. Вносът на 16-те страни, въвели еврото, намалява по-бързо от износа, като отчита годишен спад от 27 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още