IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гана с 600 млн. долара кредит от МВФ

Страната е на път да получи тригодишен заем, за да се бори с негативните ефекти на кредитната криза

14:18 | 17.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Гана с 600 млн. долара кредит от МВФ

Правителството на Гана е договорило тригодишен кредит от Международния валутен фонд от 600 млн. долара, предава ВВС и посочва, че средствата ще бъдат използвани за борба с негативните ефекти на глобалната икономическа криза.

На африканската държава е дадена възможност да получи още 450 млн. долара от фонда благодарение на специалната програма за подпомагане на най-бедните страни. Тя беше създадена като следствие от разговорите на страните от Г-20.

Нуждата на Гана от кредит е предизвикана от големия бюджетен дефицит. Освен това правителството изпитва трудности с поддържането на валутния курс на местната валута. През 2008 година бюджетният дефицит на страната възлезе на 14,5 на сто, а се очаква тази година да се свие до 9,4 на сто.

Пред Гана е поставена задача да редуцира негативното салдо до 4,5 на сто през 2011 година, което означава, че трябва да се вземат сериозни мерки за ограничаване на държавните разходи. Необходимо е да се подобри събираемостта на данъците, както и заплатите в публичния сектор да останат под контрол.

Гана е вторият по големина производител на кокос в света и вторият по големина износител на злато от Африка. Страната е на път да се превърне и в износител на петрол, добавя ВВС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още