IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси записаха най-добрата си седмица от май

Индексите в Хонконг и Индия скочиха с над 6% за последните пет дни

12:47 | 17.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси записаха най-добрата си седмица от май

Котировките на борсите в Азия се повишиха силно днес, в резултат на което регионалният индекс MSCI Asia Pacific отбеляза най-силното си седмично представяне от май досега. За това помогна изказването на икономиста Нуриел Рубини, който заяви, че най-лошото от финансовата криза е приключило.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи 10 азиатски борси плюс Австралия и Нова Зеландия, добави 0,9% днес до 103,56 пункта. Финансовите компании допринесоха за 45% от днешното увеличение на индекса. За последните пет сесии борсовият измерител се е повишил с общо 2,9%, което е най-силното му изменение от май.

Седмицата донесе най-значителен ръст на индексите в Хонконг и Индия, които скочиха с над 6% за последните пет дни благодарение на компаниите от жилищния и финансовия сектор. Седмицата приключи на положителна територия и за борсата в Индонезия, въпреки днешните експлозии в Джакарта, които понижиха местните индекси в края на сесията.

Изминалите пет дни са били най-печеливши за индексът на сините чипове в Индия BSE Sensex 30. Той завърши днешната търговия с ръст от 3,3% до 14719,3 пункта, в резултат на което увеличи седмичната си печалба до 6,3%. По-широкият BSE 500 също напредна с 3,3% за деня, а в сравнение с миналия петък е добавил 6,1%.

На второ място се нареди борсата в Хонконг, чиито основен индекс Hang Seng е напреднал с 6,2% за последните пет дни. Hang Seng завърши днешната сесия с ръст от 2,4% до 18805,7 пункта. Оптимизмът се завърна сред инвеститорите след като стана ясно, че китайската икономика е отчела ръст от 7,9% за второто тримесечие.

По-умерени ръстове записа Токийската фондова борса, където индексът на най-добрите японски компании Nikkei 225 се повиши с 1,2% на седмична база, а по-широкият Topix добави 0,7%. И двата индекса се повишиха с малко повече от половин процент по време на днешната сесия.

През тази седмица капитализацията на китайската фондова борса надмина тази на борсата в Токио, в резултат на което пазарът на ценни книжа в Шанхай стана вторият по големина в света след този в САЩ. Индексът на сините чипове в Китай CSI 300 се е повишил с 3,6% на седмична база, а по-широкият Shanghai Composite – с 2,4%.

На борсата в Индонезия Jakarta Composite се понижи с 0,6% до 2106,4 пункта, след като страната пострада от най-лошата терористична атака от 2005 година досега. Все пак борсовият бенчмарк се е повишил с 1,8% за последните пет сесии. Jakarta Composite се е повишил с над 55% от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още