IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси с ръст след прогноза за край на рецесията тази година

Според икономиста Нуриел Рубини най-лошото от кризата е приключило и рецесията ще свърши тази година

23:29 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси с ръст след прогноза за край на рецесията тази година

Щатските акции отчетоха ръст за четвърти пореден ден - най-дългата им серия на „зелено“ от шест седмици, след като икономистът Нуриел Рубини заяви, че най-лошото от кризата е приключило и рецесията ще свърши тази година.

В същото време спекулации за придобивания на компании от суровинния сектор повишиха цените на акциите в сектора, предаде Bloomberg.

Рубини, който е професор в Университета в Ню Йорк, е заявил още, че евентуален втори пакет стимули на правителството ще помогне за икономическото възстановяване.

Индексът S&P 500 добави 0,9 на сто до близо 941 пункта, Dow Jones Industrial Average напредна с 1,1 на сто до над 8711 пункта, а Nasdaq – с 1,2 на сто до 1885 пункта. Днешната сесия беше позитивна и за европейските и азиатските пазари.

По-рано по време на сесията финансовите акции поведоха пазара надолу заради опасенията, че кредиторът CIT Group ще трябва да подаде молба за защита от фалит. За негативизма допринесе и прогнозата на JPMorgan Chase, че бизнесът с кредитни карти на компанията няма да е на печалба следващата година.

S&P 500 обаче възстанови загубеното след изказването на Рубини. “Свободното падане на икономиката спря”, е казал професорът на конференция на инвеститори в Ню Йорк. “Икономиката все още се свива, но бавно”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още