IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гайтнър вижда дългосрочни признаци на възстановяване на пазарите

САЩ обаче не трябва да прекратява мерките си за стимулиране, преди икономическото възстановяване да е укрепнало

22:10 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Гайтнър вижда дългосрочни признаци на възстановяване на пазарите

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър заяви, че има „дългосрочни“ признаци, че финансовите пазари се подобряват. Той обаче подчерта, че САЩ не трябва да прекратява мерките си за стимулиране, преди икономическото възстановяване да е укрепнало.

“Наблюдаваме дългосрочни признаци на по-голямо доверие” на пазарите, е заявил Гайтнър в интервю за телевизия Bloomberg. Същевременно той е предупредил, че прекратяването на стимулите твърде скоро ще “отслаби основната структура на икономиката” и че “това не е нещо, което правителството може да си позволи”.

Забележките на Гайтнър отразяват състоянието на икономиката, което показва признаци на излизане от най-тежката депресия от половин век, като в същото време обаче импулсът за възстановяване е слаб.

“Няма да повтаряме класическата грешка, която САЩ допусна през 30-те години на миналия век, а правителствата по целия свят са правили при финансови кризи – при първия признак на надежда да се ударят спирачки преждевременно”, е заявил още Гайтнър.

Финансовият министър е подчертал, че усилията на администрацията на Белия дом са фокусирани върху връщането на САЩ към растеж и след това – към овладяване на бюджетния дефицит.

Гайтнър не е изключил възможността за приемане на втори пакет мерки за стимулиране на икономиката с цел осигуряване на икономическото възстановяване на САЩ. Вече одобрените 787 млрд. долара стимули са предназначени да дадат резултати в рамките на две години и най-големият ефект върху инвестиционната дейност ще дойде през втората половина на тази година, е заявил той.

Макроикономическите данни от тази седмица показаха признаци на стабилизиране на промишлеността, което увеличава очакванията, че възстановяването ще започне през второто полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още