IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Исландия направи стъпка към членство в ЕС

Парламентът на страната гласува днес да даде мандат на правителството за започване на преговори за присъединяване към блока

20:53 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Исландия направи стъпка към членство в ЕС

Парламентът на Исландия гласува днес да даде мандат на правителството за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз – перспектива, за която страната изобщо не помисляше, преди да бъде пометена от финансовата криза, пише Ройтерс.

Влизането на Исландия в ЕС обаче ще се реализира чак след години, тъй като преговорите се очертават дълги и тежки, особено по отношение на правата за риболов в териториалните води на острова.

Депутатите са гласували с 33 гласа „за“ и 28 – „против“, за подаване на молба за членство след близо едноседмични дебати.

Премиерът Йохана Сигурдардотир си е поставила за приоритет присъединяването към евроблока, като го смята за ключ към възстановяването на исландската икономика.

Шведският премиер Фредрик Райнфелд, чиято страна пое председателството на ЕС, е приветствал решението на Исландия да кандидатства за членство.

Днешното гласуване дава възможност по-късно този месец молбата за присъединяване да бъде изпратена в Брюксел, както и правителството да постави въпроса за действително членство в ЕС на референдум пред избирателите.

Жителите на острова, които наброяват 320 хил., вече са по-добре настроени към ЕС, но остават предпазливи по отношение на независимостта на страната и се опасяват, че ще загубят контрол върху рибните си ресурси.

През май проучване на общественото мнение показа 61,2 на сто подкрепа на преговорите с ЕС спрямо 29,6 на сто от жителите, които са против. По отношение на действителното присъединяване обаче положителните и отрицателните отговори са поделени по равно.

По оценка на Йохана Сигурдардотир преговорите ще продължат между две и половина и три и половина години. Според председателя на парламентарната комисия по въпросите на ЕС Арни Тор Сигурдсон обаче Исландия може да се присъедини към евроблока най-рано през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още