IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите в САЩ търсят посока

Добрите икономически данни и печалбата на JPMorgan не успяха да подкрепят възходящите движения на котировките

18:08 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите в САЩ търсят посока

Щатските индекси се движат колебливо в началото на днешната сесия, въпреки добрите икономически данни, които показаха неочаквано голям спад на новите молби за помощи при безработица.

Впечатляващите финансови резултати на инвестиционната банка JPMorgan бяха засенчени от новината, че един от най-големите кредитори в САЩ – CIT Group, е на ръба на фалита. Кредитната компания се надява да получи финансова помощ от американското правителство.

Основните борсови индекси смениха на няколко пъти посоката на своето движение и подобно на предишните сесии преминаваха от положителна на отрицателна територия и обратно.

Най-старият борсов бенчмарк Dow Jones IA се повишава с 0,13% до 8627,3 пункта час и половина след началото на търговията на Нюйоркската борса. По-широкият S&P 500 се понижава с 0,1% до 931,69 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, остава почти без промяна на ниво от 1864,7 пункта.

Днес бяха публикувани отчетите на финансовата група JPMorgan, която е една 30-те компании в състава на Dow Jones IA. Банката е реализирала печалба от 2,7 млрд. долара за второто тримесечие, което се оказа много повече и от най-смелите пазарни прогнози.

Въпреки добрия финансов резултат за изминалото тримесечие, книжата на JPMorgan поевтиняват с 1,1% до 35,88 долара за акция. Все пак от началото на тази година пазарната капитализация на финансовата компания се е увеличила с близо 14%.

Акциите на компаниите от технологичния сектор поевтиняват леко в очакване на финансовите резултати на Google и IBM. Днес стана ясно, че IBM ще си партнира с Cisco за изграждането на „интелигентна“ енергийна система в Амстердам.

Акциите на Google поевтиняват с 0,1% до 437,6 долара за акция, докато тези на IBM и Cisco поскъпват съответно с 0,7% до 107,96 долара за акция и с 0,2% до 19,85 долара за акция.

Икономическите данни от деня разкриха, че броят на трайно безработните лица в САЩ се е понижил с рекордните 642 хил. до 6,27 млн. души за седмицата до 4 юли. 

В същото време броят на американците, които са подали за първи път молба за обезщетение при безработица, се е понижил до 522 хил., което е най-ниското си ниво от януари досега.

Негативни бяха данните за нетните дългосрочни капиталови потоци, които показаха, че международното търсене на дългосрочни американски ценни книжа се е понижило чувствително през май.

Русия, Япония и банковите центрове на Карибските острови са ограничили своите инвестиции в американски финансови активи, докато Китай и Хонконг увеличават своите покупки.

Индексът на бизнес активността в района на Филаделфия се понижи до -7,5 пункта през юли спрямо -2,2 пункта за месеца преди това. Икономистите очакваха по-слабо понижение до -4,9 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още