IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

JPMorgan е заработила 2,7 млрд. долара през второто тримесечие

Нетната печалба нараства с 36% на годишна база, което се оказа много повече и от най-смелите прогнози на анализаторите

14:40 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
JPMorgan е заработила 2,7 млрд. долара през второто тримесечие

Инвестиционната банка JPMorgan Chase още веднъж доказа, че е една от най-добре управляваните банки на света и то по време на финансова криза. Тримесечните резултати на финансовата група надминаха и най-смелите оценки на анализаторите на Wall Street.

JPMorgan Chase е една от 30-те компании в състава на щатския индекс Dow Jones IA.

Благодарение на солидната печалба на звеното за инвестиционно банкиране, нетната печалба на JPMorgan за второто тримесечие на годината нараства с 36% на годишна база до 2,7 млрд. долара, или 28 цента на акция, предаде CNN.

Размерът на печалбата е внушителен на фона на еднократното отчисление в размер на 1,1 млрд. долара. Тази сума е обвързана с решението на банката да върне 25-те млрд. долара, които получи от държавата в края на миналата година по линия на програмата за освобождаване от проблемните финансови активи.

Председателят на Борда на директорите и главен изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън заяви, че е „доволен“ от резултатите, въпреки че разходите за кредитиране се повишават, особено в подразделението за потребителски заеми и кредитни карти.

Малцина бяха анализаторите, които очакваха тримесечието да се окаже толкова доходоносно за финансовата компания. Прогнозите на икономисти бяха за нетна печалба от 280 млн. долара за периода от април до юни, или само 4 цента на акция.

Някои по-скептични анализатори дори очакваха, че JPMorgan може излезе на загуба през второто тримесечие, взимайки предвид значителната стойност на отпуснатите потребителски заеми и голямата експозиция на банката към американския потребител.

Днешните данни на JPMorgan идват, след като във вторник финансовите резултати на другата голяма инвестиционна банка Goldman Sachs засенчиха и най-смелите предварителни оценки. Goldman Sachs отчете нетна печалба от 3,44 млрд. долара за второто тримесечие.

Акциите на JPMorgan Chase поскъпнаха с 4,5% до 36,26 долара за акция в края на вчерашната борсова сесия. Те добавят още 0,22% до 36,34 долара в часовете на днешната електронна търговия на Нюйоркската борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още