IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската борса надмина японската по капитализация

Пазарът на ценни книжа в Китай се нарежда на второ място в света и отстъпва единствено на фондовите борси в САЩ

12:41 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китайската борса надмина японската по капитализация

Пазарната капитализация на фондовата борса в Шанхай надхвърли тази на борсата в Токио за първи път за последните 18 месеца. По този начин японският пазар на ценни книжа, който бе вторият по големина в света след щатския, отстъпи своята позиция на Китай.

Акциите на китайските компании поскъпнаха силно през тази година, в резултат на което основният борсов индекс Shanghai Composite се превърна в един от най-печелившите индекси в света.

Той се е повишил с близо 75% от началото на тази година, главно благодарение на пакета за стимулиране на китайската икономика, отпуснат от правителството, който е на рекордната стойност от 4 трлн. юана (585 млрд. долара).

За сравнение японският индекс на сините чипове Nikkei 225 се е повишил с 5,5% от началото на годината, а щатският S&P 500, който обединява 500-те най-добри компании на двете борси в САЩ, е напреднал с 3,3% за същия период.

Днес стана ясно, че брутният вътрешен продукт на Китай се е повишил със 7,9% на годишна база през второто тримесечие. Това се оказа повече от 6,1-процентния ръст за предишните три месеца и надхвърли очакванията на икономистите.

На борсата в Шанхай индексът на сините чипове CSI 300 се повиши с 0,2% до 3501,2 пункта. По-широкият Shanghai Composite приключи сесията с понижение от 0,2% до 3183,7 пункта, след като инвеститорите предпочетоха да приберат печалбата от предишните две сесии.

Все пак новината за ръста на китайската икономика помогна на останалите индекси в Азия да се повишат. Това е третият поред ръст на борсите в региона, в резултат на което MSCI Asia Pacific стигна най-високата си стойност за последните две седмици.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific се движи с повишение от 0,8% до 102,4 пункта по време на днешната сесия. Той е натрупал преднина от общо 4,4% за последните три дни, показват изчисленията на Bloomberg.

На борсата в Токио индексът на сините чипове Nikkei 225 се повиши с 0,8% до 9344,2 пункта въпреки новината, че японските компании неочаквано са ограничили своите разходи за услуги през май.

На борсата в Хонконг Hang Seng се повиши с 0,6% до 18361,9 пункта. В Южна Корея KRX 100 се повиши с 1,1% до 2998,8 пункта, а в Тайван Taiex напредна с 0,6% до 6780,3 пункта.

Най-силно обаче скочиха индексите в тихоокеанския регион. Австралийският S&P/ASX 200 добави 1,8% до 3995,6 пункта, а в Нова Зеландия NZX 50 добави 1,4% до 2801,5 пункта.

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch даде негативна перспектива за държавния дълг на Нова Зеландия. Оценката на Fitch за дългосрочните държавни ценни книжа на страната остава AA+, но вероятността тя да бъде понижена през следващите между 12 и 24 месеца е вече по-голяма от 50%.

Днес стана още ясно, че инфлацията в Нова Зеландия през второто тримесечие се е усилила с 0,6% спрямо първите три месеца на тази година. В сравнение със същото тримесечие на миналата година цените на стоките в потребителската кошница се повишават средно с 1,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още