IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът пое рязко нагоре

Котировките добавиха по над 3,5 на сто за изминалото денонощие заради сигнали за стабилизиране на глобалната икономика

09:16 | 16.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът пое рязко нагоре

Цената на петрола се повиши силно през изминалото денонощие заради поредица от сигнали, даващи основание да се очаква засилено търсене на суровината.

Основната причина за поскъпването на петрола стана ралито на световните борси. Вчера в САЩ индексите напреднаха с по около 3 на сто, а оптимизмът се пренесе и тази сутрин в Азия. Това вдъхна доверие на инвеститорите, че глобалната икономика може би върви към възстановяване.

Вчера енергийното министерство на САЩ обяви, че петролните запаси на страната са се свили с 2,81 млн. барела през изминалата седмица, за да достигнат 344,5 млн. барела. Това също допринесе за повишения интерес към черното злато.

Тази сутрин цената на петрола бе подкрепена от силни икономически данни за Китай, след като стана ясно, че икономиката на азиатската държава е нараснала с цели 7,9 на сто през второто тримесечие на годината. Като следствие от това анализаторите очакват засилване на търсенето на петрол, което води до ръст в цената му.

На борсата в Ню Йорк вчера петролните контракти с доставка през август поскъпнаха с 3,4 на сто до 61,54 долара за барел, което е най-високото затваряне за последната седмица. На моменти от сесията черното злато пък се котираше дори на нива над 62 долара за барел.

Днес в часовете на електронна търговия в азиатската сесия черното злато напредва с минималните 0,1 на сто до 61,60 долара за барел.

В Лондон вчера петролът от сорта Брент поскъпна с 3,7 на сто (2,23 долара) до 63,09 долара за барел, а днес цената на суровината губи 6 цента до 63,03 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още