IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street затвори с мощен ръст

Множество обнадеждаващи икономически новини дадоха тласък на американските акции

23:00 | 15.07.09 г.
Wall Street затвори с мощен ръст

Мощен скок направиха днес основните американски индекси след като се засилиха оптимистичните очаквания за икономиката на САЩ.

Борсовото рали става реалност на фона на множеството икономически новини, излезли днес, което допринесе и за рязкото покачване на цената на петрола.

Фактор с най-голяма тежест за рейда на американските книжа е безспорно отчетът за второто тримесечие на производителя на чипове – американската Intel.

По-добрите от очакванията финансови резултати на Intel засилват оптимизма сред инвеститорите, тъй като данните за продажбите на компанията предполагат, че потреблението на компютри се засилва, което от своя страна е знак, че икономиката се съживява, тъй като потреблението представлява 2/3 от икономиката на САЩ.

Книжата на производителя на чипове до момента добавят повече от 7 на сто до 18 долара за една акция.

Степента на натоварване на производствените мощности на индустрията в САЩ намаля до ново дъно от 68% през юни, което е най-ниската стойност от 1967 година насам. Въпреки това натовареността на мощностите се оказа по-висока от очакванията на икономистите за 67,8 на сто.

Според правителствената статистика индустриалните компании в страната продължават да намаляват своето производство за осми пореден месец през юни, но все пак с по-слаби темпове в сравнение с предходните месеци.

Друг признак за възстановяване на американската икономика е нарастването на потребителските цени през юни спрямо май - Индексът на потребителските цени се повиши с 0,7% на месечна база, което е най-силният му ръст от юли 2008 г. досега. Икономистите очакваха потребителските цени да отчетат по-малък месечен ръст от 0,6%, след като се повишиха с 0,1% на месечна база през май.

Малко по-късно Федералният резерв подобри прогнозата си за спада на американската икономика на 1-1,5% спад за тази година при предишна прогноза от 1,3-2%.

Dow Jones IA се покачи с 3,07% до 8 616 пункта, Nasdaq се изстреля с 3,5% до 1 862 пункта, а S&P 500 трупа актив от 3% до 932 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още