IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wal-Mart иска да купи руската „Копейка“

Потенциалната сума на сделката може да бъде оценена в широките граници от 280-630 млн. долара

16:09 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Wal-Mart иска да купи руската „Копейка“

Американската компания Wal-Mart Stores, оператор на най-голямата в света верига магазини за търговия на дребно, прояви интерес към руската верига „Копейка“, пише вестник „Комерсант“ по собствена информация, официално потвърждение на която към момента няма.

По сведения на изданието предварителни преговори за сделка са се провели още през пролетта, а официално предложение за покупка е направено през юни. „Копейка“ досега не е приела офертата на американците.

Американската верига Wal-Mart Stores би могла за купи 100% от „Копейка“, а също и да остави миноритарен пакет акции на основния собственик Николай Цветков. Потенциалната сума на сделката не се разкрива, но експерти считат, че „Копейка“ може да бъде оценена в широките граници от 280-630 млн. долара, като се има предвид, че има и дългове от 9 млрд. рубли (около 208 млн. долара).

Преди Цветков е водил преговори за продажба на веригата с X5 Retail Group, която управлява две големи вериги магазини в Русия, а също и с „Магнит“, но условията, предложени от руските компании не са го устроили.

„Копейка“ обединява 528 универсални магазина в 24 руски региона. Нетните приходи на веригата за 2008 г. са 51,6 млрд. рубли.

Wal-Mart Stores управлява над 7000 магазина в цял свят, като в началото на 2009 г. регистрирала и дъщерна фирма в Русия. Американската верига миналото лято е водила преговори за покупката на руската верига супермаркети „Лента“, но те са се провалили заради срива на фондовия пазар, коментира изданието. В началото на 2009 г. преговорите с „Лента“ са възобновени, но няма информация за резултатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още