IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В САЩ започва антитръстово разследване на пазара на деривати

Разследването цели да разкрие дали големите банки са манипулирали цените на деривативните финансови инструменти

16:08 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
В САЩ започва антитръстово разследване на пазара на деривати

Министерството на правосъдието в САЩ започна разследване на ролята, която няколко големи американски компании, предимно от финансовата индустрия, са изиграли на пазарите на деривативни финансови инструменти, предаде New York Times.

Компанията за информационни финансови услуги Markit Group, която се контролира от няколко големи банки, е разкрила, че антитръстовите регулатори са поискали от нея данни за пазара на деривати и свързаните с тях финансови инструменти.

Markit е главният източник на котировки за цените на деривативните финансови инструменти. Компанията предоставя данни на повече от 300 компании, които използват информацията, за да определят цената на подобни финансови инструменти в техните собствени счетоводни отчети.

Основни акционери в Markit са JPMorgan, Bank of America, Royal Bank of Scotland и още няколко големи компании от Wall Street. Ръководството на Markit заяви, че работи за повишаване на прозрачността и ефективността на пазара на деривати.

На този етап не е ясно какво точно ще търсят регулаторите. Засега изглежда, че те проучват дали акционерите на Markit са получили предимство като собственици и доставчици на финансовите данни за търговия с деривати, и най-вече с т.н. кредитни суапове.

Някои пазарни участници дори подозират, че федералните власти може да искат информация от Markit, за да могат да съберат доказателства за възможни дилърски манипулации с цените на дериватите.

Министерството на правосъдието извършва подобни разследвания и в няколко банки, за да определи дали те са имали достъп до вътрешна информация за ценообразуването. Това показва, че пазарът на деривати привлича все повече вниманието на регулаторните органи в САЩ и Европа.

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър наскоро защити плана за овладяване на търговията с тези комплексни финансови инструменти. Това предизвика протестите на финансовите компании, защото поставянето на ограничения и затягането на регулацията ще оскъпи търговията с деривати.

Дериватите са сложни финансови инструменти, които са били създадени, за да помагат на инвеститорите да ограничават риска от своите инвестиции. Въпреки че техният първоначален замисъл е добър, много специалисти смятат, че прекомерните спекулации с деривати доведоха до ипотечната криза в САЩ през 2007 г.

Пазарът на деривативи се разрасна изключително бързо през последните години и на него вече се търгуват ценни книжа за космическата сума от 600 трлн. долара. Тези финансови инструменти почти доведоха до фалита на застрахователната компания AIG в края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още