IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ съветва австрийските банки да увеличат своя капитал

Делът на лошите кредити, отпуснати в Централна и Източна Европа, може да се увеличи до 20 на сто от всички раздадени заеми

10:01 | 15.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ съветва австрийските банки да увеличат своя капитал

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че може да се наложи австрийските банки да увеличат своите капиталови буфери заради задълбочаването на икономическата криза в Австрия и развиващите се страни в Източна Европа. Австрийските банки са сред най-големите кредитори на тези пазари, предаде Ройтерс.

Банките трябва да обмислят възможността да повишават своя допълнителен капитал, за да са в състояние да поемат евентуалните загуби от лоши кредити или да прибегнат до нова финансова помощ от правителството, заяви Пол Хилбърс, който е ръководител на мисията на МВФ за Австрия.

Австрийското правителство задели 15 млрд. евро за капиталови инжекции в банковата система на страната. Според МВФ средствата са достатъчно, за да се отпусне допълнително финансиране на банките. За тази цел властите трябва да обсъдят с банките необходимостта от по-нататъшно увеличаване на техния капитал.

Сред големите австрийски финансови групи, които оперират на българския пазар, са Raiffeisen Bank и Bank Austria, която е част от UniCredit Group. Най-големите банки в целия регион са UniCredit, Raiffeisen International и Erste Group, следвани от френската Societe Generale и белгийската KBC.

МВФ разкри, че стрес тестове, направени от Австрийската централна банка, са показали, че финансовото състояние на местните банки е добро и техните съотношения за капиталова адекватност няма да паднат под законоустановения минимум от 4% дори и при най-лошия сценарий.

Резултатите от проучването на МВФ бяха представени по време на пресконференция, проведена съвместно с Австрийската централна банка и финансовото министерство на страната.

Според МВФ австрийската икономика ще се свие 4% през тази година и банките ще са изправени пред сериозни предизвикателства поради обвързаността си с икономиките в Източна Европа. Австрийската централна банка очаква, че делът на лошите кредити, отпуснати в Централна и Източна Европа, може да се увеличи до 20 процента от всички раздадени заеми.

През април МВФ прогнозира, че отписванията на активи на банки в развиващите се пазари в Европа ще се повишат до 185 млрд. евро до края на тази година поради задълбочаването на последиците от икономическата рецесия в региона. В резултат на това банките ще трябва да увеличат своя капитал с над 100 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още