IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спекулантите бягат от петролния пазар

Хедж-фондове и инвестиционни банки масово закриват позициите си в петролни фючърси заради заплахата от строга регулация

21:19 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Спекулантите бягат от петролния пазар

Големите спекуланти бягат от пазара на петрол заради опасността регулаторните органи в САЩ да наложат ограничения върху търговията със суровината. Това се вижда от действията на хедж-фондове и инвестиционни банки, които по правило играят спекулативно на международните пазари.

Оттеглянето на инвеститорите е допринесло за спада с 10 на сто на цената на петрола от предходната седмица. Тогава беше регистрирано най-голямото седмично отстъпление на котировките за последната половин година, коментира Market Watch.

Дългите позиции, или покупките, направени от нетърговските участници на пазара – категория, използвана от регулаторните органи в САЩ за идентифициране на големите спекуланти, са намалели с цели 16 382 контракта за седмицата до 7 юли, показват данни на Комисията за търговия със стокови фючърси.

Един от търгуваните контракти се равнява на 1 000 барела петрол.

Това е най-големият спад в позициите за последните четири месеца, като към момента дългите позиции са на най-ниското си ниво от седмицата до 26 май насам.

В същото време спекулантите са увеличили късите си продажби, което е довело до срив от 60 на сто в нетните позиции за покупка. Към момента те възлизат на 15 357 контракта, което е най-ниското ниво от 12 май.

Промяната в настроенията на пазарните участници настъпи на след като на 7 юли американските регулатори обявиха, че обмислят въвеждането на забрани с които да се сложи таван на позициите, които отделните играчи могат да държат на енергийния пазар.

„Спадът в цените на петрола несъмнено има връзка с ограничаването на спекупативните позиции. Парите са изкарани от пазара. Когато не се знае какви ще са новите правила, тогава е добре да пазите парите си“, коментира Тарик Захир от Tyche Capital Advisors.

Фокусът на регулаторите е върху реакцията срещу резките пазарни движения, които изведоха петрола до нива от близо 150 долара за барел преди година, след което ги смъкнаха под 40 долара и после пак до 70 долара за барел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още