IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Втори пореден ръст за европейските борси

Индексите получиха тласък от вчерашната сесия в САЩ и отново се оцветиха в зелено

18:58 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Втори пореден ръст за европейските борси

Европейските индекси постигнаха ръст за втори пореден ден, подкрепени от представителите на финансовия сектор. Те се радваха на особен интерес след новината, че американската банка Godman Sachs е реализирала далеч по-висока от очакваната печалба за второто тримесечие на годината.

Като цяло европейските пазари почувстваха позитивно ефекта от силния борсов ръст в САЩ вчера и още от сутринта поеха в положителна посока. Това изведе регионалния индекс Dow Jones Stoxx 600 до ръст от 1,2 на сто до 203,21 пукта.

Банковите книжа се представиха доста добре заради резултатите на Goldman и Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank и Societe Generale повишиха пазарната си капитализация с по 2-3 на сто.

На регионално ниво немският индекс DAX напредна с 1,26 на сто до 4 782 пункта, докато на Острова FTSE 100 се повиши с 0,85 на сто до 4 238 пункта. Във Франция пък САС 40 добави 1,0 на сто, за да завърши сесията при 3 082 пункта.

Икономическите данни за ситуацията на Стария континент днес показаха неочакван спад в икономическите очаквания в Германия, но пък индустриалното производство на еврозоната отбеляза ръст.

От пазарите в Централна и Източна Европа най-силно днес се представи борсата в Полша, където основният индекс WIG напредна с 4,2 на сто до 31 045 пункта. В Русия и Унгария пък основните индекси скочиха с по 3,7 на сто.

В същото време повишението на родните индекси остана слабо, което затвърди впечатлението, че SOFIX все повече изостава в регионален мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още