IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ разследва пазара на суапове за защита срещу фалит

Правосъдното миностерство започва проучване за действията на основните играчи на обявения от мнозина за твърде опасен пазар

18:01 | 14.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ разследва пазара на суапове за защита срещу фалит

Американското правосъдно министерство е започнало разследване на пазара на суапове за защита срещу фалит (credit default swaps), съобщава компанията Markit Group, която се занимава с предоставяне на данни за пазарите.

„Markit беше информирана за разследване на Министерство на правосъдието в областта на пазара за кредитни деривативни инструменти и неговите производни“, обяви говорителката на компанията в отговор на въпрос на агенция Bloomberg.

„Ще работим заедно с министерството за предоставяне на всякаква поискана от нас информация“, посочи още говорителката на Markit, мажоритарния дял от която се притежават от водещите американски банки.

По-рано този месец отдела за анти-тръстова политика е разпратил уведомления до банките, които притежават дял в Markit, като те е трябвало да отговорят дали са имали неправомерен достъп до ценова информация.

Разследването на правителството се счита от анализатори като поредната стъпка към попадането на пазарите на гише (over-the-counter) под строга регулация. Към момента този тип пазар на деривативни инструменти има обем от 592 трлн. долара.

Част от него е и пазарът на суапове за защита срещу фалит, който е обвиняван от мнозина за това, че е утежнил значително финансовата криза. Сред големите специалисти, които са настроени срещу този пазар е и Джордж Сорос, който смята че сделките от този тип трябва да бъдат забранени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още