IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американски инвестиционни фондове изкупуват акции на Газпром и Лукойл

Покупката на акции на Газпром е струвала на Capital Group около 1,3 млрд. долара от юли миналата година досега

11:16 | 13.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Американски инвестиционни фондове изкупуват акции на Газпром и Лукойл

Американската финансова група Capital Group стана вторият по големина на притежавания дял миноритарен собственик в руския енергиен гигант Газпром, съобщи руското издание Ведомости, позовавайки се на данни на Bloomberg. 

В края на март 13 инвестиционни фонда на Capital Group са увеличили общия си дял от от акциите на Газпром на 1,9%. От миноритарните собственици в газовия гигант най-висок дял притежава E.ON. Контролният пакет акции се държи от руската държава.

Газпром достигна рекордна за компанията пазарна капитализация на Лондонската фондова борса (LSE) от почти 370 млрд. долара през май миналата година, но в края на 2008 г. тя падна над 4 пъти до близо 85 млрд. долара. Фондовете на Capital са започнали да изкупуват акции на Газпром от юли миналата година, увеличавайки дела си с 0,75% до момента.

На база средната цена на акциите на Газпром за второто полугодие на миналата година покупката на акции на компанията е струвала на Capital около 1,3 млрд. долара. По непотвърдена информация акции в Газпром има още един фонд на Capital, така че е възможно общо делът на Capital в Газпром да се окаже малко над 2%.

Capital има приблизително същия пакет акции – 1,8% към март, и в най-голямата частна петролна компания в Русия – Лукойл, по данни на Bloomberg. Изкупуването на акции на Лукойл също е започнало през втората половина на миналата година.

Capital е една от най-големите в света финансови групи, като само в САЩ под нейно управление се намират 32 инвестиционни фонда, а размерът на активите под нейно управление надминава 800 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още