IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P 500 приключи четвърта поредна седмица със загуба

Борсите в САЩ отбелязаха най-слабия си оборот за тази година в петък

11:38 | 11.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
S&P 500 приключи четвърта поредна седмица със загуба

Изминалата седмица донесе четвърта поредна седмична загуба за индекса на сините чипове в САЩ Dow Jones IA, както и за по-широкия S&P 500. Липсата на позитивни данни за икономиката и очакването на финансовите отчети на компаниите за второто тримесечие успяха да задълбочат корекцията на щатските борси.

Индексът на 30-те най-големи публични дружества на Нюйоркската борса Dow Jones IA се понижи с 0,5 на сто до 8146,5 пункта и отчете седмична загуба от 1,6 на сто. S&P 500, който включва компании от Нюйоркската борса и Nasdaq, отстъпи с 0,4 на сто до 879,1 пункта и реализира загуба от 1,9 на сто за изминалите пет сесии.

Единствено индексът, обединяващ всички компании на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, успя да изплува на положителна територия в края на тихата борсова сесия и добави 0,2 на сто до 1756 пункта. Той се е понижил с 2,3% на седмична база, което е трета загуба за последните четири седмици.

Петъчната сесия донесе минимални изменения на щатските индекси на фона на слаб оборот. Инвеститорите останаха предпазливи в очакване на финансовите резултати на компаниите, които ще им помогнат да оценят реалното състояние на икономиката.

Печалбата на компаниите в състава на S&P 500 се е понижила с 36% на годишна база през второто фискално тримесечие. Това прогнозират икономисти, интервюирани от Ройтерс. За предишните три месеца тя се понижи с 33 на сто.

Това ще е осмото поредно тримесечие, в рамките на което печалбата на компаниите от индекса намалява. Понижения се очакват във всички десет сектора в състава на S&P 500, като най-малки вероятно ще бъдат за дружествата от сферата на здравеопазването, а най-силни за суровинните и енергийните компании.

Неубедителните икономически данни от последната седмица засилиха и спекулациите, че правителството на САЩ ще трябва да разработи и приложи още един спасителен план за икономиката.

Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет се понижи изненадващо през юли. Причина за това станаха тревогите на потребителите за сигурността на работното им място и продължителния спад на цените на жилищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още