IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Турция очаква да получава 60% от таксите за пренос по Набуко

Следващата седмица ще има среща за обсъждане на разпределението на приходите по проекта

15:19 | 10.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Турция очаква да получава 60% от таксите за пренос по Набуко

Турция очаква да получава 60 на сто от приходите от такси за пренос по газопровода Набуко, е заявил турски дипломат пожелал анонимност, предава Dow Jones Newswires. Решението по въпроса се очаква идната седмица, когато трябва да бъде сключено важно споразумение между страните по проекта.

Разпределението на таксите е една от основните точки, залегнали в междуправителствено споразумение между Турция, Австрия, България, Унгария и Румъния, което трябва да бъде подписано в понеделник в турската столица Атина, добавя източникът на информацията.

„Споразумението съдържа принципа, че приходите от такси ще се разпределят съгласно дължината на тръбопровода, преминаващ през всяка от страните“, заявява дипломатът.

От това следва, че Турция, през която минават 2 000 от дългото общо 3 300 км. трасе, трябва да получава 60 на сто на приходите, или някъде около 400-450 млн. евро годишно, става ясно от информацията.

Очаква се газопроводът да започне работа през 2014 година, а разходите по него се оценяват на 7,9 млрд. евро. През януари Европейската инвестиционна банка обяви, че е готова да финансира до 25 на сто от стойността на Набуко, но при условие, че има подписано междуправителствено споразумение.

Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се спряга за бъдещ премиер на България, призова правителството да прекрати работата си по всички енергийни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още