IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов седмичен спад за азиатските борси

Изминалата седмица донесе над 5% спад за фондовите борси в Япония и Индия

12:57 | 10.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нов седмичен спад за азиатските борси

Изминалата седмица донесе втори пореден седмичен спад на голяма част от индексите в азиатския и тихоокеанския регион, като той е най-осезаем на фондовите борси в Индия, Япония и Хонконг.

Индексите на борсата в Токио се понижиха за осми пореден ден, след като повишенията при компаниите от потребителския и суровинния сектор не успяха да компенсират спадовете при транспортните и строителните компании.

Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 е изгубил 5,4% за последните пет сесии, като приключи днешната търговия почти без промяна на ниво от 9287,28 пункта. По-широкият Topix отстъпи с 0,2% за деня и 5,2% за седмицата до 872,5 пункта.

Днес стана ясно, че производствената дефлация в Япония се е повишила до 6,6% през юни. Това е най-високата дефлация на ниво производител от 1960 г., когато индексът на производствените цени започва да се изчислява от Японската централна банка.

Борсата в Хонконг също завърши деня и седмицата на отрицателна територия. Основният индекс Hang Seng се понижи с 0,5% днес до 17708,42 пункта и увеличи седмичната си загуба до 2,7%.

На първо място по загуба обаче се нарежда борсата в Мумбай, където индексът на сините чипове BSE Sensex 30 е изгубил 5,8% за последните пет сесии, а по-широкият BSE 500 се е понижил с 5,7%. Двата индийски индекса приключиха деня с ръст от по 0,2%.

Пониженията на индексите в тихоокеанския регион им донесоха седмична загуба в рамките на един процент. Днешната сесия приключи с разнопосочни движения – австралийският индекс се повиши с 0,8%, докато в Нова Зеландия NZX 50 отстъпи с 0,1%.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се движи с понижение от 0,1% до 100,49 пункта, след като многократно смени посоката на своето движение. От началото на тази седмица той е заличил 2,2% от стойността си, след като изгуби 0,8% за предходната седмица.

Фондовите борси в Китай, Южна Корея и Тайван се наредиха сред малкото печеливши пазари през тази седмица. Най-силен е ръстът на китайските индекси, начело с CSI 300, който се повишава с 2,1% на седмична база.

CSI 300 приключи днешната търговия почти без промяна на ниво от 3398,31 пункта. Днес стана ясно, че износът на Китай намалява за осми пореден месец през юни и то по-силно от очакваното. Той се свива с 21,4% в сравнение със същия месец на миналата година, а вносът намалява с 13,2% за същия период.

В сравнение с предишния месец износът се увеличава със 7,5%. Положителното салдо по търговския баланс на страната възлиза на около 8,25 млрд. долара през юни, което е най-малката стойност за последните две години, предаде Bloomberg.

Цените на жилищата в градските части на Китай са се повишили през юни за първи път за последните седем месеца. Те се повишават с 0,8% на месечна и 0,2% на годишна база, което показва, че мащабното банково кредитиране се отразява добре на третата по големина икономика в света.

Южнокорейският индекс KRX 100 се е повишил с 1% през седмицата, а тайванският Taiex – с 1,6%. Централната банка на Южна Корея днес повиши своята прогноза за брутния вътрешен продукт на страната и очаква по-малък спад от 1,6% за годината и ръст от 3,6% през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още