IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

General Motors ще приключи с продажбата на активите си днес

Четирите автомобилни марки, които ще оцелеят след банкрута, са Chevrolet, Cadillac, Buick и GMC

11:05 | 10.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
General Motors ще приключи с продажбата на активите си днес

На 6 юли бе одобрен планът за преструктуриране на автомобилния концерн General Motors (GM). Фалиралият автомобилен производител трябва да продаде най-добрите си активи на новата компания със същото име най-късно до 10 юли.

Представител на Финансовото министерство на САЩ заяви, че продажбата вероятно ще бъде завършена днес. Американското правителство ще има мажоритарен дял от 60% в новата компания, а останалият капитал ще се разпредели между канадското правителство, кредиторите и автомобилните профсъюзи.

General Motors ще обсъди своите бъдещи планове с обществеността по време на пресконференция в Детройт днес. Тогава може да стане ясно и какъв ще бъде управленският екип на новата компания, предаде Bloomberg.

Чрез прехвърлянето на активи General Motors ще избегне ликвидацията. Компанията ще се освободи от голяма част от своя дълг, от половината автомобилни марки, ще съкрати над 6 хил. души и ще закрие 16 завода в САЩ.

Главният изпълнителен директор на General Motors Фриц Хендерсън планира да намали броя на висшия мениджмънт с една трета и да ускори процеса за вземане на решения. Четирите автомобилни марки, които ще оцелеят след банкрута, са Chevrolet, Cadillac, Buick и GMC. Те държат около 16,5% от автомобилния пазар в САЩ през юни.

General Motors, която банкрутира на 1 юни, има задължения за общо 176,4 млрд. долара. Новата компания ще има дълг от около 48,4 млрд. долара, по думите на съдията по делото Робърт Гербер. Това включва задълженията към служители, пенсионни и здравни фондове. General Motors дължи над 17 млрд. долара на американското и канадското правителство и редица чуждестранни кредитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още