IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Положителното търговско салдо на Русия скочи с 32% за месец

Ръстът се дължи на сравнително ниския курс на рублата и на покачването на цените на петрола на световните пазари

11:08 | 10.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Положителното търговско салдо на Русия скочи с 32% за месец

Положителното салдо по търговския баланс на Русия нарасна с 32% през май до 8,8 млрд. долара от 6,7 млрд. долара през април, съобщи Интерфакс по информация от Централната банка на Русия. 

Ръстът се дължи на сравнително ниския курс на рублата спрямо основните валути, а също и на покачването на цените на петрола на световните пазари.

През май износът на Русия се е увеличил с 6,8%, до 22,7 млрд. долара, а вносът е намалял с 4,8% до 13,9 млрд. долара. Обемът на износа расте постепенно от началото на годината, като най-голямо досега е увеличението за май.

На годишна база обаче размерът на положителното търговско салдо на Русия е паднал наполовина.

Според прогнозата на Banc of America Securities - Merrill Lynch, положителното салдо на Русия по търговския баланс ще продължава да расте до края на годината, достигайки 45 млрд. долара. Въпреки това обаче размерът му ще бъде само една четвърт от достигнатите в края на миналата година 180 млрд. долара положително търговско салдо.

Като цяло, обемът на износа на Русия за първите 5 месеца на годината е 101,4 млрд. долара (с 47,4% по-малко от сравнимия период на 2008 г.), а вносът за периода е общо 66,8 млрд. долара (понижение от 39,3% спрямо същия период на миналата година).

Положителното търговско салдо на Русия за първите 5 месеца на годината е общо 34,6 млрд. долара, което е с 58,2% по-малко от този показател за същия период на миналата година, когато беше 82,8 млрд. долара.

За миналата година Русия отбеляза пик на износа на стоки и услуги през юли, след което износът започна да се понижава. От началото на 2009 г. обаче отново са отбелязва ръст както на износа, така и на вноса (без май).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още