IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страните от Г-8 решиха да не обезценяват валутите си

Те избегнаха въпроса за статута на долара като световна резервна валута

10:28 | 10.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Страните от Г-8 решиха да не обезценяват валутите си

Лидерите на най-развитите икономики в света от групата на Г-8 се споразумяха да не девалвират своите валути. По този начин една държава може да обезцени своя дълг и да направи стоките си по-евтини и конкурентоспособни.

Така групата на Г-8 избегна темата за долара и неговия статут на световна резервна валута. От началото на тази година Бразилия, Русия, Индия и Китай все по-настойчиво настояват за алтернатива. Досега обаче те не са посочили собствен вариант.

Освен че обещаха да се въздържат от обезценка на своите валути, страните от Г-8 решиха и да насърчават развитието на една стабилна и добре функционираща международна парична система, предаде Bloomberg.

След като Федералният резерв наля огромно количество пари в икономиката, а държавният дълг на САЩ се увеличи застрашително, развиващите се страни започнаха да търсят начин да намалят доларовите активи в своите резерви и да избегнат използването на долара като разменно средство.

Властите в Бразилия и Русия разкриха, че възнамеряват да повдигнат въпроса за алтернативна резервна валута по време на следващата среща на страните от групата на Г-20 през септември. Тя ще се състои в Питсбърг, САЩ.

Групата на петте най-бързо развиващите се икономики – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, се срещна в четвъртък, за да обсъди използването на алтернативни валути при уреждането на своите търговски взаимоотношения.

Техните лидери признаха, че намирането на алтернатива на долара като световна резервна валута засега си остава дългосрочна цел. Тяхното желание на този етап е да се подобри международния валутен режим по такъв начин, че резервните валути да бъдат по-стабилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 10.07.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още