IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия може да се е отървала от рецесията още през миналото тримесечие

Високопоставен член на правителството е обявил, че рецесията може би е свършила през юни

12:41 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Германия може да се е отървала от рецесията още през миналото тримесечие

Икономиката на Германия може да е успяла да излезе от рецесията още в края на миналото тримесечие, смята високопоставен член на правителството на страната, но в условие на анонимност, съобщава CNBC.

“Брутният вътрешен продукт може би е останал равновесен или дори да е нараснал слабо през второто тримесечие“, смята източникът на информацията. „Това все още не е подем, а нормализация след голям икономически спад“, уточнява той.

Немската икономика, която е най-голямата в Европа, отчете рекорден спад от 3,8 на сто на тримесечна база през първите три месеца на годината. Очакванията на правителството са, че за цялата 2009 година ще бъде отбелязан икономически спад от 6 на сто, което би било близо седем пъти повече от който и да е спад от Втората световна война насам.

Първоначалните данни на националната статистика за второто тримесечие на годината излизат на 13 август и тогава ще стане ясно дали страната в действителност се е стабилизирала.

Днес стана ясно, че през май износът на страната е нараснал, с което се е подобрило цялостното състояние на търговския баланс на Германия. Индустриалното производство също е регистрирало повишение и то от цели 3,7 на сто на месечна база. Това не се е случвало през последните 16 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още