IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола падна рязко до около 60 долара за барел

Котировките достигнаха седемседмично дъно, след което днес успяват да се стабилизират

08:55 | 09.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола падна рязко до около 60 долара за барел

Цената на петрола отбеляза рязко низходящо движение вчера. На борсата в Ню Йорк суровината падна до 60,01 долара за барел, водена от очаквания за влошаване на икономическата ситуация. Впоследствие обаче черното злато успя да се стабилизира и тази сутрин поскъпва с малко над процент.

Повод за поскъпването от тази сутрин дават спекулациите, че спадът в цената на петрола с 15 на сто за последните 10 дни е прекомерен. Освен това Международният валутен фонд разпространи прогноза, че възстановяването на водещите икономики ще стане по-рязко и бързо спрямо предишните очаквания.

Вчерашната сесия на борсата в Ню Йорк донесе остър спад от над 4 на сто в цената на петрола и контрактите с доставка през август приключиха сесията при ниво 60,14 долара за барел. Тази сутрин в азиатската търговия котировките се повишават с 1,2 на сто до 60,85 долара за барел.

Данните за петролните запаси на САЩ, които бяха публикувани вчера, показаха спад от 2,9 млн. барела до общо 347,3 млн. барела. Това е тяхното най-ниско ниво от средата на януари досега, съобщава Bloomberg.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент поевтиня с цели 4,4 на сто до 60,43 долара за барел, което е най-ниският сетълмент от 25 май. Тази сутрин петролът от този сорт с доставка през август повишава цената си с 1,1 на сто до 61,12 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 09.07.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още