IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОПЕК съкращава броя на проектите си заради намаленото търсене на петрол

ОПЕК прогнозираше за страните от организацията инвестиции в сектора „проучване и добив” на нефт от 110-120 млрд. долара до 2013 г.

18:49 | 08.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
ОПЕК съкращава броя на проектите си заради намаленото търсене на петрол

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) отлага реализацията на 35 от общо 150 свои проекта за развитие на нефтодобива поради намаленото търсене на петрол, се казва в ежегодния обзор на картела (World Oil Outlook 2009).

Към края на миналата година мощностите за добив на петрол на ОПЕК са с капацитет от 34 млн. барела на денонощие, докато реалните потребности и съответно добив са били от 28,3 млн. броя барела на денонощие.

Плановете на ОПЕК предвиждаха реализацията на около 150 проекта за разширяване на добивните мощности в периода 2009-2013 г. В резултат на осъществяването на тези проекти, мощностите за добив на петрол на ОПЕК биха нараснали с 14 млн. барела на денонощие спрямо настоящите.

Oчакванията за нарастване на търсенето на петрол обаче не се оправдаха и ОПЕК сега счита за нецелесъобразно да инвестира в много проекти за повишаване на добива, още повече, че и цените на „черното злато” не са високи. В доклада на организацията се отбелязва, че „реализацията на 35 от проектите, които биха увеличили добива (и продажбите) на петрол с общо 5 млн. барела на денонощие, се отлага за след 2013 г.”. Освен това се посочва, че понастоящем свободните мощности на картела за добив на нефт продължават да са на „комфортно” равнище.

ОПЕК първоначално прогнозираше за страните от организацията инвестиции в сектора „проучване и добив” на нефт от 110-120 млрд. долара до 2013 г. Според прогнозите на ОПЕК за сектора „проучване и добив” на нефт в цял свят, инвестициите до 2030 г. трябваше да достигнат 2,3 трлн. долара (по курса на долара за 2008 г.). За периода инвестициите в света в сектора „преработка и продажби” на петрол трябваше да достигнат 780 млрд. долара, като голяма част от тях се падат на страните от Азиатско-тихоокеанския регион.

Според прогнозите на ОПЕК за периода 2007-2030 г. потребностите от енергия като цяло в света ще се увеличат с 42%, като това е свързано с икономическия ръст и нарастването на населението. Използването на възобновяеми енергийни източници ще нараства, обаче водещата роля на петрола в енергийния баланс ще се запази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още