IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Корекцията на азиатските пазари се задълбочи

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific е изгубил близо 3% за последните шест дни

13:09 | 08.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Корекцията на азиатските пазари се задълбочи

Цените на акциите в азиатския и тихоокеанския регион продължиха да се понижават за шести пореден ден, което донесе най-продължителната негативна серия за регионалния индекс MSCI Asia Pacific от септември миналата година.

Отстъпленията на борсовите индекси по целия свят от последните няколко дни са отражение на тревогите на инвеститорите, че икономиката няма да се възстанови толкова бързо и толкова скоро в разрез с очакванията досега.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи 10 фондови борси в Азия плюс Австралия и Нова Зеландия,  загуби още 1,4% до 100,45 пункта. Понижението през последните шест дни е отнело общо 2,7% от стойността му, по данни на Bloomberg.

MSCI Asia Pacific се повиши с близо 50% от петгодишното дъно, което стигна на 9 март, след което започна да отстъпва. Пазарните участници си дадоха сметка, че ефектът от мерките на правителствата и централните банки може да не доведе до очаквания резултат.

Поскъпването на японската йена спрямо долара и еврото, както и изненадващия спад на машинните поръчки през май, понижиха японските индекси. Nikkei 225 приключи днешната сесия със спад от 2,4% до 9420,75 пункта, а по-широкият Topix изгуби 2,3% до 888,54 пункта.

Днес стана ясно, че повече от 8 хил. японски компании са фалирали през първата половина на тази година. Броят на фалиралите компании с дългове над 10 млн. йени е нараснал с 8,2% до 8169, което е най-високата стойност за последните шест години.

Стойността на новите поръчки за покупка на машини и оборудване в частния сектор се понижи с 3% на месечна база през май, а износът на страната отчете годишен спад от 42,2%. В резултат на това излишъкът по текущата сметка се свива с една трета на годишна база до 1,3 трлн. йени.

Силно поевтиняха не само акциите на компаниите износителки поради поскъпването на йената, но и тези на финансовите дружества. Причина за това стана новината, че стойността на отпуснатите банкови заеми намалява през май.

Търговията на борсата в Хонконг приключи на отрицателна територия за трети пореден ден. Индексът Hang Seng изгуби 0,8% днес до 17721,07 пункта, след като петролът продължи да поевтинява с бързи темпове. Китайският Shanghai Composite загуби 0,3% до 3080,77 пункта.

Министерството на финансите в Китай съобщи днес, че не е успяло да пласира цялата емисия от едногодишни държавни ценни книжа. Интересът на инвеститорите е бил по-слаб поради опасенията, че в страната може да се появи силна инфлация, която ще намали доходността на държавните облигации.

Борсите в тихоокеанския регион бяха сред малкото, които успяха да приключат сесията с ръст, макар и минимален. Австралийският S&P/ASX 200 добави 1 пункт до 3767,9 пункта, след като индексът на потребителското доверие, както и броят на новоотпуснатите ипотечни кредити се повишиха по-силно от очакваното. В Нова Зеландия NZX 50 се повиши с 0,2% до 2750,6 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още