IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Енергийният сектор донесе нови загуби на щатските индекси

Трите водещи индекса се понижават с по един процент в първите 90 минути на търговията

18:09 | 07.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Енергийният сектор донесе нови загуби на щатските индекси

Енергийните и транспортните компании, както и тези за комунални услуги, понижиха щатските индекси в началото на днешната сесия. Инвеститорите остават предпазливи в навечерието на новия корпоративен сезон, който започва утре с отчетите на производителя на алуминий Alcoa.

Индексът на 30-те най-големи компании на Нюйоркската борса Dow Jones IA се понижава с 1% до 8241,36 пункта час и половина след началото на сесията. Широкият S&P 500 отстъпва с 0,9% до 890,66 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq губи 1,1% до 1768,86 пункта.

Поевтиняването на петрола и металите, което започна в началото на тази седмица, смъкна цените на акциите от енергийния и добивния сектор. Инвеститорите очакват значителен спад в техните финансови резултати за второто тримесечие.

Анкетирани от Ройтерс икономисти са на мнение, че нетната печалба на добивните компании в състава на S&P 500 ще намалее със 79% за второто тримесечие. За енергийния сектор се очаква спад от 65%, което е отражение на поевтиняването на стоките през последните 12 месеца.

Прогнозата за целия индекс S&P 500 е, че печалбата на всички компании влизащи в неговия състав ще намалее с 36%. За финансовите компании в S&P 500 се очаква спад на нетната печалба от 53%.

Пазарите ще следят внимателно не само финансовите резултати за тримесечието, но и стратегията и очакванията на компаниите за цялата година.

Тревогите на инвеститорите се засилиха и от доклада на Американската банкова асоциация, който показа, че броят на просрочените потребителски кредити се увеличава през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още