IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Morgan Stanley: Търсенето на суровини започва възстановяване през 2010 г.

Прогнозата е с най-висок ръст в цените да са металите и в частност – медта

17:19 | 07.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Morgan Stanley: Търсенето на суровини започва възстановяване през 2010 г.

Търсенето на суровини ще започне да се възстановява през 2010 г., прогнозира Morgan Stanley в свое изследване. Ръстът обаче ще се дължи на инвестиционното търсене, а не на това от страна на потребителите.

В случай обаче на настъпване на втора вълна на икономическата криза (каквито са някои прогнози) и провал на икономическата политика на Китай, то цените на металите и другите основни суровини ще падат, предупреждават експертите.

Значителна подкрепа на пазара на суровини, според експертите на Morgan Stanley, оказват предприетите от правителствата на различни държави безпрецедентни по мащабите си мерки за подпомагане на икономиките, които, от своя страна, способстват за увеличение на потреблението на суровини.

Темповете на падане на цените на основните суровини като цяло през миналата година се оказаха рекордни за последните 50 години заради съкращаването на търсенето в условията на глобална икономическа криза. Забелязваните напоследък индикатори свидетелстващи за увеличение на активността в производството в света, позволяват да се предположи, че тази година ще бъде „достигнато дъното на глобалната рецесия”, отбелязват анализаторите от Morgan Stanley, цитирани от Gazeta.ru. А според прогнозата на Световната банка брутният вътрешен продукт (БВП) в света като цяло през 2010 г. ще има ръст от 2% след понижението през 2009 г.

Анализаторите от Morgan Stanley предвиждат, че през 2010 г. от основните суровини най-висок ръст в цените ще отбележат металите и в частност – медта. Според изследването „от предстоящото повишаване на цените на металите най-много ще „спечели” медта, доколкото тя има неголеми запаси и има и фактори, ограничаващи бързото увеличение на доставките поради повишеното търсене”. Анализаторите посочват, че „при алуминия, алуминиевия окис и цинка няма подобни фактори (като намалени запаси и др.), способстващи за бързо вдигане на цените”.

Според прогнозите на някои експерти, запознати с търговията на метали, цената на медта през 2010 г. ще бъде в диапазона 4500-5000 долара/т. Те поясняват, че медта по своите инвестиционни качества прилича на златото. В тази връзка и от Unicredit Securities прогнозират, че през следващата година „цените на суровините и особено на металите ще имат ръст, но не заради търсене от потребителите, а благодарение на инвестиционното търсене”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още