IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия ще настоява за нова резервна валута на срещата на Г8

Ролята на страните от групата на Г8 намалява за сметка на бързо развиващите се икономики

16:48 | 07.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия ще настоява за нова резервна валута на срещата на Г8

Лидерите на осемте най-развити икономики на света (Г8) ще се срещнат утре в Италия, за да обсъдят рецесията, борбата с климатичните промени, световната търговия, както и обстановката в Иран.

Стойността на брутния вътрешен продукт на САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия, Канада и Русия възлиза на общо 32 трлн. долара, а населението им наброява 880 млн. души.

Русия ще продължава да защитава идеята за въвеждането на нова международна резервна валута, коментира Bloomberg. Страната има двойнствена роля, защото, от една страна, участва в срещите на Г8, но преди месец организира първата среща между Бразилия, Русия, Индия и Китай (БРИК).

В същото време руските медии пишат, че страната няма намерение да настоява, но от политически изказвания става ясно, че няма намерение и да отстъпва.

"Русия сега няма никакви стремежи за замяна на долара като световна резервна валута", заяви днес помощникът на руския президент Аркадий Дворкович в навечерието на „срещата на върха” на Г-8, цитиран от Прайм-Тасс. Президентският помощник е посочил, че утре ще се обсъждат въпроси за функционирането на валутната система като цяло, но „въпросът за долара или друга резервна валута няма да бъде обсъждан”.

Русия и Китай на „срещата на върха” ще предложат „еволюционно, плавно развитие на валутната система”, свързано с появата на няколко резервни валути, отначало с регионален, а по-късно – и с международен характер”, подчертава Дворкович.

Страните от групата на БРИК притежават заедно американски ценни книжа за около 1,1 трлн. долара към края на април. Техните лидери все по-често изразяват своето възмущение от паричната и фискалната политика на САЩ, която застрашава техните инвестиции в активи, деноминирани в долари.

Индия последна се включи в групата на страните, призоваващи за ограничаване на ролята на американския долар. Преди това Русия, Бразилия и Китай сключиха поредица от двустранни споразумения, за да може търговията помежду им да се извършва със собствените им валути.

Във форума на Г8 са поканени и лидерите на най-големите развиващи се икономики като Китай, Индия, Бразилия и Мексико. Тяхната роля в световната икономика става все по-значителна за сметка на Г8, според финансовия министър на Франция Кристин Лагард.

Развитите икономики са раздвоени относно мерките за борба с икономическата криза, пише Bloomberg. Те вече са натрупали най-големия държавен дълг от Втората световна война насам и ще им отнеме десетилетия, преди да успеят да го изплатят.

Международният валутен фонд смята, че задълженията няма да бъдат така бързо изплатени, както след Втората световна война, когато дългът на Великобритания достигна 250% от нейния БВП, японският се увеличи до 200% от БВП, а в САЩ достигна 100% от БВП.

Неговите икономисти са на мнение, че програмите за спасяване на банки и мерките за насърчаване на икономиката ще увеличат дълга на развитите икономики до поне 114% от техния БВП до 2014 г.

Това е три пъти повече от прогнозирания дълг за водещите развиващи се икономики, който според МВФ ще достигне 35% от техния БВП до 2014 г. Това ще увеличи още повече влиянието на тези страни във вземането на важни решения за икономиката занапред.

Делът на фондовите борси в развиващите се икономики в световната пазарна капитализация се увеличи до рекордните 24% през тази година спрямо 15% в началото на 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още