IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токио измести Москва като най-скъп град за емигранти в света

Токио е близо три пъти по-скъп от най-евтиния град в класацията, Йоханесбург

15:58 | 07.07.09 г.
Токио измести Москва като най-скъп град за емигранти в света

Токио измести Москва от мястото на най-скъп град за чужденци, показва проучването на разходите за живот за 2009 г. на изследователската компания Mercer.

На второ място в класацията е Осака, който се придвижи с девет позиции нагоре спрямо миналата година, като сега Москва е на трето място. На четвърто място е Женева – с четири позиции по-напред от последния път, следвана от Хонконг. Последното място, преди заемано от Асунсион, Парагвай, сега се пада на Йоханесбург, Южна Африка.

В проучването на компанията за базисен град е взет Ню Йорк със 100 пункта и всички останали градове са съпоставяни с него, а валутните изменения са измервани спрямо щатския долар. Токио има 143,7 пункта и е близо три пъти по-скъп от Йоханесбург, който получава 49,6 пункта. Проучването покрива 143 града на шест континента и измерва сравнителната цена на над 200 обекта във всяка локация, включително настаняване, транспорт, храна, облекло, домашни потреби и забавление.

Голямото разместване на позициите, което може да се види в новата класация, се дължи основно на значителните валутни колебания в световен мащаб.

Повечето европейски градове са попаднали по-надолу в подреждането, като Варшава отчита най-голямата промяна - от 35-то на 113-то място. Лондон и Осло, които преди са били в топ 10, са отстъпили със съответно 13 и 10 позиции по-назад. Германските и испанските градове са се отдръпнали с между осем и 11 позиции, докато градовете в Швеция, Украйна, Чехия, Румъния и Унгария отчитат спадове с между 36 и 48 позиции.

Същата тенденция се наблюдава в Австралия, Нова Зеландия и Индия. Сидни се премести с 51 позиции по-надолу от 15 до 66-то място, а от 48-мо място сега Мумбай е на 66-то.

Градовете от САЩ, Китай, Япония и Близкия Изток пък набират преднина в класацията. Ню Йорк е с първи пробив в топ 10, скачайки от 22-ро на 8-мо място. Същото се отнася и за Пекин, който заема 9-та позиция  спрямо 20-то място за 2008 г.

Заради засилването на щатския долар всички градове в САЩ се издигат в класацията тази година. Ню Йорк остава на най-високо място в региона. Понижен е рангът обаче на канадските градове, като на първо място в страната е Торонто, който се премести от 31-во на 85-то място.

Начело в Южна Америка е Каракас, Венецуела, който се покачи със 74 позиции до 15-то място. Противоположно е движението на Сао Пауло и Рио де Жанейро, които се преместиха съответно от 25-то на 72-ро място и 31-во на 73-то място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още