IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна плати за руския газ за юни, опасенията за газова криза остават

От Газпром отсега се опасяват, че е възможно в началото на август Украйна да не може да плати изцяло за получения руски газ

14:49 | 07.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Украйна плати за руския газ за юни, опасенията за газова криза остават

„Нафтогаз Украйна” успя да плати на Газпром за потребения през юни природен газ, като се има предвид, че срокът за това е до 7-мо число на следващия месец, съобщиха руски медии по информация от руския енергиен концерн.

От Газпром уточняват, че през юни Украйна е закупила само 1,1 млрд. куб. м газ, което е много по-малко от обичайното месечно потребление на страната. Заявката за юли обаче е близо 4 пъти по-голяма, което означава, че по всяка вероятност част от газа ще отиде за запълване на украинските газохранилища, обясняват още от Газпром.

Затова от ръководството на газовия концерн отсега се опасяват, че е възможно в началото на август Украйна да не може да плати (изцяло) за получения руски газ. Ако това се случи, може да възникнат проблеми и с транзита на газ за Европа, предупреждават отново от Газпром.

След приключване на газовата криза в началото на годината, Украйна плаща навреме за руския газ, но украинското държавно ръководство нееднократно заявява за финансовите трудности на страната за тези плащания, поради което и поиска заеми от Русия и ЕС. В тази връзка от руска страна в края на последните 3 месеца, особено в края на май, се изразяват предупреждения към Украйна да си плати газа, тъй като в противен случай доставките се прекратяват.

От друга страна, Русия уведоми Европа за възможни проблеми с транзита на газ през Украйна и призова страните от ЕС на помогнат със заем за плащане на газа за запълване на газохранилищата на Украйна. По непотвърдена официално информация от вчера руски фирми вероятно ще отпуснат въпросния кредит (или част от него) от около 4,2 млрд. долара на Украйна.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 07.07.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още