IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индия ще привлече рекордни суми, за да покрие дупката в бюджета си

Правителството ще трябва да набави 93 млрд. долара, за да финансира разходната си програма

18:00 | 06.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индия ще привлече рекордни суми, за да покрие дупката в бюджета си

Финансовият министър на Индия обяви намерения за привличане на рекордно количество средства чрез теглене на кредити, продажба на активи и емитиране на облигации от страна на правителството през настоящата година. Цялата сума възлиза на 4,51 трлн. рупии (93 млрд. долара), а целта на набирането й е да бъде запълнен бюджетният дефицит на страната.

Според прогнози на правителството бюджетният дефицит ще достигне 6,8 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, което не се е случвало през последните 16 години. Такъв резултат би бил по-лош от предварителните очаквания за отрицателно салдо от 6 на сто от БВП, предава Bloomberg.

Премиерът на страната обяви, че разходите, които се предвиждат, имат за цел ускоряване на икономическия растеж и ограничаване на бедността. Въпреки това обаче днес се наблюдават спадове както в курса на местната валута, така и на фондовата борса.

Рупията загуби 1,3 на сто от стойността си спрямо долара и по обяд се търгуваше по 48,5375 рупии за един долар. Основният индекс Sensex пък се срути с 5,8 на сто, което не се беше случвало от шест месеца насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още