IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руски фирми кредитират украинската „Нафтогаз” за покупка на руски газ?

От украинското президентство са изказали становище, че страната е възможно да се включи в търговете за проектиране, строителство и експлоатация на газопровода „Набуко”

14:35 | 06.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Руски фирми кредитират украинската „Нафтогаз” за покупка на руски газ?

Руската инвестиционна компания „Тройка Диалог” е възможно да бъде организатор на кредит за държавната „Нафтогаз Украйна” в размер на 4 млрд. долара, който да се използва за заплащането на руския газ за Украйна, пишат днес украински медии. От „Нафтогаз” засега съобщават, че не знаят нищо за подобно споразумение, което, както пишат медиите, би трябвало да се подпише утре.

В проекта за посоченото кредитно споразумение се предвижда „Тройка Диалог” да привлече средства главно от руски финансови организации, в т.ч. не е изключено и от държавната „Внешэкономбанк”. Освен това, ако договорът бъде подписан, Русия ще получи правото за получаване на информация за работата на „Нафтогаз”. За посредническата си дейност самата „Тройка Диалог” може да получи от „Нафтогаз” сума, равняваща се на до 1,25% от стойността на осигурения кредит (т.е. над 40 млн. долара).

От началото на годината украинската „Нафтогаз” постоянно изпитва затруднения с плащането на руския газ, като се очаква положението още повече да се усложни с наближаването на зимата, тъй като тогава газохранилищата на страната трябва да са запълнени, за да може технически безпрепятствено да се извършва транзитът на природен газ за Европа. Именно за заплащане на газа за газохранилищата на необходими около 4,2 млрд. долара.

Украинското държавно ръководство през последния месец са обърна за помощ да отпускане на кредит от около 4 млрд. долара към Русия и ЕС, но от руска страна беше заявено, че това може да стане само съвместно с ЕС, а от страна на ЕК пък не беше поет ангажимент за отпускане на средства от институции на ЕС.

Днес в интервю за руски седмичник зам.-председателят на Газпром Александър Медведев отново изразява опасения, че Украйна няма да може да заплати за потребения руски газ през юни (срока за плащане е 7 юли), а също се съмнява във възможностите й за плащане на газа за зимата, което от своя страна не изключва риск от нова газова криза в следващите месеци.

В края на миналата седмица ЕК официално препоръча на страните от ЕС да запълнят газохранилищата си, поради вероятността от евентуална газова криза, именно заради финансовите проблеми на Украйна за заплащането на руския газ.

В същото време от украинското президентство днес са изказали становище, че страната е възможно да се включи в търговете за проектиране, строителство и експлоатация на газопровода „Набуко” (който ще заобиколи Русия), междуправителственото споразумение за който ще бъде подписано на 13 юли в Анкара (Турция). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още