IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брюксел също ще затяга пазара на деривативи

Европейската комисия призова за създаването на централизирана клирингова система

20:00 | 03.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Брюксел също ще затяга пазара на деривативи

Европейската комисия призова за по-строга регулация на пазара на деривативни финансови инструменти и за създаването на централизирана клирингова система, предаде FT. По този начин ще се повиши прозрачността и ефективността на тези пазари.

Регулаторните органи в САЩ вече се борят за затягането на надзора на търговията с тези комплексни финансови инструменти, които доведоха до фалита на редица големи финансови компании в САЩ и Европа.

Чрез въвеждането на конкретни стандарти, централизирани бази данни и строги изисквания за отчетност, регулаторните органи от двете страни на Атлантическия океан ще могат успешно да променят неговата структура и ефективност.

Резултатите от проучването на Европейската комисия показват, че трябва да се създаде централизирана клирингова система, която да съхранява информация за всички транзакции, както и данни за позициите на насрещните страни.

Пазарът на деривативни инструменти е един от най-ефективните начини за управление на риска от инвестиции във финансови активи. Когато сделките се сключват на нерегулиран пазар обаче, техните цени остават неизвестни. По този начин не става ясно в каква степен рискът е бил хеджирани ефективно.

Финансовата криза разкри как деривативите и кредитните деривативни контракти в частност, са създали сложна мрежа на взаимна зависимост между пазарните участници. В резултат на това е било трудно да се прецени реалния риск и вероятността от фалит.

Европейската комисия вече взе решение, че ще се създаде клирингова къща за кредитните деривативни контракти. Нейният доклад обаче не разкрива дали трябва да има по няколко клирингови къщи на даден извънборсов пазар.

На този етап изглежда, че ползата ще бъде най-голяма, ако има един централен клирингов орган, който да обслужва световния пазар на деривати.

Представителите на банковия сектор на Стария континент приветстваха новината. Според тях създаването на електронни платформи, през които да минава цялата търговия на такива инструменти, ще балансира нуждите на пазара, ще повиши прозрачността и ще намали риска.

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър също призова за по-голяма стандартизация на този пазар, който прибоди огромни размери през последните години. Ръководителите на два от най-големите регулаторни органи в САЩ отправиха към Конгреса предложение да поемат заедно надзора над този пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още