IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасения за бавно икономическо възстановяване сринаха цената на петрола*

Черното злато се срина с над 3 на сто, след покачване на безработицата в САЩ и Европа

08:50 | 03.07.09 г.
Опасения за бавно икономическо възстановяване сринаха цената на петрола*

Цената на петрола регистрира остър спад, достигайки най-ниските си нива от месец насам след като данните за безработицата в Европа и САЩ загатнаха за бавно икономическо възстановяване в световен мащаб.

Лекият суров петрол се срина с 3,6% до 66,83 долара за барел, като тази сутрин успява да поскъпне с минималните 0,25 на сто до 66,90 долара за барел в часовете на азиатската търговска сесия.

На борсата в Лондон петролът от сорта Брент с доставка през август падна с 3,13% до 66,65 долара за барел. Днес котировките на суровината губят 5 цента и на електронната платформа на борсата се движат на ниво 66,60 долара за барел.

Въпреки, че очакванията бяха за 363 хил. закрити работни места през миналия месец, то Трудовото министерство на САЩ обяви значително по-лоша цифра – 467 000 души са останали без работа през месеца. В резултат нормата на безработица се е увеличила до 9,5% от 9,4% през май месец.

От своя страна безработицата в еврозоната се е повишила до 9,5% през май, което е най-високото ниво за последните десет години.

Увеличаването на безработицата е лоша новина за търсенето на енергийната суровина, тъй като увеличава страховете на потребителите относно бъдещите им доходи, което води до ограничаване на разходите и по-малко "навъртени километри".


*Актуално към 8:50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още