IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише потвърди очакванията си за икономическо възстановяване през 2010

Трише определи текущите лихвени нива като "подходящи"

18:32 | 02.07.09 г.
Трише потвърди очакванията си за икономическо възстановяване през 2010

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан Клод Трише заяви, че институцията не планира да понижи отново основната лихва и че икономиката на страните от еврозоната ще започне възстановяване в средата на 2010 година, съобщи Блумбърг.

"Текущите лихвени нива са подходящи", каза още Трише по време на конференция след като ЕЦБ остави основната лихва на рекрдно ниското ниво от 1%. "След фаза на стабилизация, фаза на възстановяване се очаква около средата на 2010 година", допълни още той.

Абсолютно същата прогноза Трише направи миналия месец. Тогава ръководството на ЕЦБ коригира надолу своята макроикономическа прогноза и вече очаква, че икономиката на еврозоната ще се свие с 4,6% през тази година и с 0,3% през следващата.

ЕЦБ редуцира основната си лихва с 325 базисни пункта от октомври миналата година в борба с икономическата рецесия, която е най-голяма от Втората световна война. Като допълнителни мерки ЕЦБ "наводни" банковата система със стотици миларди евро, а от 6 юли планира да изкупи облигации за 60 млрд. евро с цел размразяване на кредита и окуражаване отпускането на заеми.

"Икономическата активност вероятно ще остане слаба, но темпът на спад ще е по-малък от този през първото тримесечие", каза още Трише. Според него операцията по наливане на ликвидност в банковата система цели засилване на ликвидните позиции на банките и подкрепа нормализирането на паричните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още