IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody's също понижи оценката си за Ирландия

Експертите на международната агенция за кредитен рейтинг предупредиха, че е възможно и ново понижение

17:28 | 02.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's също понижи оценката си за Ирландия

Оценката за държавния дълг на Ирландия бе понижена и от международната агенция за кредитен рейтинг Moody's. Влошаването на състоянието на публичните финанси на страната, както и големите разходи на правителството за спасяване на банковата система са основни причини за намаляване на кредитния рейтинг на страната.

Moody's понижи своята кредитна оценка за Ирландия с 1 пункт до AA1 спрямо топ рейтинга от AAA преди това. Нейните експерти предупредиха, че е възможно и ново понижение.

Така Moody's последва примера на другите две големи агенции за кредитен рейтинг, които лишиха страната от нейния инвестиционен рейтинг. През април Moody's предупреди, че може да намали своята кредитна оценка за страната.

Понижението на оценката за дълга на една страна обикновено води до по-слабо търсене и поевтиняване на нейните държавни ценни книжа. Това означава, че инвеститорите изискват по-висока лихва от правителството в замяна на това, че финансират неговите разходи.

Moody's последна от големите агенции оряза топ рейтинга на Ирландия. Standard & Poor's на два пъти през тази година понижи своята оценка за Ирландия, докато Fitch свали нейната оценка до АА+ и предупреди, че са възможни и нови понижения.

Икономиката на Ирландия се сви с 1,5% за периода януари-март спрямо спад от 5,4 на сто за четвъртото тримесечие на 2008 г. На годишна база брутният вътрешен продукт се понижава с 8,5 на сто при средни очаквания за спад с 9,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още