IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия покани Турция да се включи в газопровода „Южен поток”

Окончателното споразумение за газопровода „Набуко”, в което ключова роля има Турция, се очаква да бъде подписано този месец

12:35 | 02.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия покани Турция да се включи в газопровода „Южен поток”

Русия покани Турция за сътрудничество в рамките на проекта за изграждане на газопровода „Южен поток”, е заявил руският вицепремиер Игор Сечин, цитиран от Интерфакс.

По неговите думи Русия приветства по принцип диверсификацията на доставките на природен газ и изграждането на газопроводи с различни маршрути, но по този въпрос на първо място трябва да се има предвид ресурсната база.

Руският вицепремиер е подчертал, че проекти за доставка на енергийни ресурси трябва да се разглеждат от гледна точка на икономическата целесъобразност. Сечин е допълнил, че „е информирал Турция, че с ресурсната база на Русия всичко е наред”.

Министърът на енергетиката на Турция е заявил на свой ред, че газовите проекти „Южен поток” и „Набуко” не са конкуриращи се и двете страни би трябвало да развиват икономическото си сътрудничеството.

Турският министър е посочил, че в момента са подготвени около 15 големи проекта в различни области, които биха могли да бъдат реализирани съвместно.

Руският вицепремиер е отбелязал още, че един от тези проекти е привличането на Турция при строителството на олимпийски обекти в Сочи.

Окончателното споразумение за газопровода „Набуко”, в което ключова роля има Турция, се очаква да бъде подписано този месец (първоначално се предвиждаше това да стане през пролетта или през юни).

Преди дни Русия сключи споразумение с Азербайджан (който се предвижда да бъде един от основните доставчици на природен газ за „Набуко”) за покупка от 2010 г. на 500 млн. куб. м газ годишно за високата към момента цена от 350 долара за 1000 куб. м (при положение че се очаква за тази година средната цена на продавания в чужбина руски газ да е около 280 долара/1000 куб. м). Посоченото количество за покупка е сравнително малко, но се предвижда то да бъде увеличено.

Капацитетът на „Набуко” се предвижда да бъде 31 млрд. куб. м газ годишно, а на „Южен поток” - двойно повече. България участва и в двата проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още