IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси се понижиха след колебливата сесия

Индексите в Япония и Хонконг се понижиха в очакване на данните за заетостта в американската икономика през юни

11:38 | 02.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси се понижиха след колебливата сесия

Борсовата сесия в Азия отново приключи с колебливи движения за основните индекси. Активността на инвеститорите бе по-слаба, защото днес се очакват данните за заетостта в американската икономика през юни, както и лихвеното решение на Европейската централна банка.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи 10 азиатски и 2 тихоокеански борси, се понижава с 0,1% до 103,16 пункта. Борсовият измерител отчете рекорден ръст от 29% за изминалото тримесечие, а от началото на годината се повишава с 15%.

Пазарната оценка на компаниите в неговия състав е 23,5 пъти по-висока от очакваната им печалба за тази фискална година. Пониженията при повечето от индустриалните сектори бяха частично компенсирани от поскъпването на акциите на производителите на метали, които бяха подкрепени от оптимистичните очаквания за растежа на китайската икономика.

На борсата в Токио Nikkei 225 изгуби 0,6% до 9876,15 пункта, а по-широкият Topix отстъпи с 0,5% до 924,02 пункта. Паричната база в страната, която включва парите в обращение и депозитите на търговските банки при централната банка, се е повишила с 6,4% на годишна база през юни. Това е десетото поредно увеличение на показателя.

Индексите на борсата в Хонконг, която вчера бе затворена, също се понижават. Главният индекс Hang Seng не успя да задържи ръста от ранните часове на търговията и се движи с понижение от 1,2% до 18162,58 пункта.

Инвеститорите в тихоокеанския регион също останаха предпазливи. Австралийският индекс S&P/ASX 200 остана без промяна на ниво от 3877,3 пункта, а в Нова Зеландия NZX 50 се понижи с 0,4% до 2768,18 пункта.

Отрицателното салдо по търговския баланс на Австралия продължава да се увеличава през май, показаха данните на статистическия офис в страната. Търговският дефицит достига 556 млн. австралийски долара през май спрямо 282 млн. австралийски долара дефицит за април.

Износът на стоки намалява с 5% на месечна база до 20,4 млрд. австралийски долара, което е най-ниската стойност за последните 14 месеца. Вносът на Австралия се свива по-слабо с 4% на месечна база до 21 млрд. австралийски долара.

На положителна територия приключи търговията в Китай, където индексът на сините чипове CSI 300 се повиши с 1.4% до 3282,36 пункта, а по-широкият Shanghai Composite добави 1,7% до 3060,25 пункта. Тайванският индекс Taiex напредна с 1,4% до 6667,53 пункта.

Вчера стана ясно, че индексът на бизнес активността в производствения сектор на Китай остава над нивото от 50 пункта за четвърти пореден месец през юни. Според гуверньора на Китайската централна банка икономиката на страната ще продължи да расте през втората половина на годината и най-вероятно ще изпълни таргета на правителството от 8% ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 02.07.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още