IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Данни за спада на запасите повишиха цената на петрола над 70 долара

Американският лек суров петрол поскъпва до 70,33 долара за барел след вчерашния спад на цената от 2,3%

09:55 | 01.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Данни за спада на запасите повишиха цената на петрола над 70 долара

Цената на петрола се повиши над нивото от 70 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия на борсите в Лондон и Ню Йорк. Причина за това стана докладът на Американския петролен институт, който показа по-силен от очакваното спад на петролните запаси в САЩ, който е най-големият консуматор на суровината.

Американският лек суров петрол поскъпва с 0,6% до 70,33 долара за барел по време на електронната търговия на петролната борса в Ню Йорк. Петролните фючърси приключиха вчерашната сесия със спад от 1,64 долара, или 2,3%, до 69,85 долара за барел.

Данните на Американския петролен институт разкриха, че петролните резерви на страната намаляват с 6,8 млн. барела до 349,7 млн. барела за изминалата седмица. Това е най-силният спад от септември миналата година, предаде Bloomberg.

Днес се очаква и доклада на енергийното министерство в САЩ, който вероятно ще покаже понижение на запасите за пета поредна седмица. Икономистите очакват спад от 1,6 млн. барела за изминалата седмица, след като петролните резерви се свиха с 3,8 млн. барела за предходните седем дни.

Петролът поскъпва с 41% за изминалото тримесечие и с 57% от началото на годината. Тримесечният скок на цената е най-силният от 1990 г. насам. Суровината поскъпна силно през последните няколко месеца под влияние на спекулациите за възстановяване на икономиката и поевтиняването на щатската валута.

Петролните фючърси с доставка през август поскъпват с 0,6% до 69,69 долара за барел на лондонската петролна борса. Брентът приключи вчерашната сесия със спад от 1,7 долара, или 2,4%, до 69,28 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още